Dierenwelzijn bij onze wolmerken

  • Geplaatst op
  • Door Ziloen
  • 3
Dierenwelzijn bij onze wolmerken

Dat wij een liefde hebben voor kleding van natuurlijke materialen zoals wol is duidelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met het dierenwelzijn van de merken die wij bij Ziloen verkopen? Ook hier letten wij op bij de keuze om een merk op te nemen in onze webshop. In dit blog hebben wij alles op een rij gezet.

Er zijn verschillende manieren om naar dierenwelzijn te kijken. Je kan kijken naar het keurmerk, zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Oeko-Tex of IVN-Best. Keurmerken zijn sterk gericht op het productieproces. Het garandeert dat er bijvoorbeeld geen chemische (bestrijdings)middelen worden gebruikt in het productieproces. Niet alle keurmerken zijn specifiek over landbouw en dierenwelzijn. Daarom is het ook goed om naar de afkomst van de grove scheerwol te kijken. Bijvoorbeeld om te bepalen of mulesing wordt toegepast.

Mulesing is het wegsnijden van de huid rond het achterwerk van schapen. Dit kan zeer pijnlijk en zelfs dodelijk zijn. De behandeling is vaak zonder verdoving. Daarnaast wordt het schaap in veel gevallen gecastreerd en de staart afgeknipt. De reden om deze grove maatregel te nemen is dat aan het achterwerk van schapen urine en ontlasting kan blijven zitten. Bromvliegen worden hierdoor aangetrokken en leggen graag eitjes in de huidplooien. De larven die uit de eitjes voortkomen kunnen het schaap (en dus de wol en huid) aanvreten. Mulesing wordt alleen in Australië toegepast omdat hier de bromvlieg ‘overlast’ veroorzaakt.

Het is daarom niet verassend dat het gros van de biologische wol wordt geproduceerd in Zuid-Amerika. Hier wordt geen mulesing toegepast en de schapenwol is heel verfijnd. Wol van merinoschapen in bijvoorbeeld Duitsland is te grof om kleding van te kunnen produceren. Om controle te houden op de boerderijen aan de andere kant van de oceaan is het Duitse KbT (Kontrollierte, biologische Tierhaltung) keurmerk in het leven geroepen.

Het doel van KbT is door een gezondere levenscyclus van de velden en de planten na te streven, schapen door gezonde voeding resistent worden tegen aanvallen van parasieten en daardoor chemische ongediertebestrijding overbodig is. Het keurmerk verbiedt mulesing en houdt streng toezicht op bijvoorbeeld een gifvrije wassing van de ruwe wol.

Dierenwelzijn merino schaap

Hieronder vind je een overzicht per merk.

Cosilana

De merinowol die Cosilana gebruikt bij de productie is afkomstig van boerderijen in Zuid-Amerika die volgens de richtlijnen van biologische landbouw werken. De dieren leven in harmonie met de natuur. Er wordt geen mulesing toegepast.
KbT, Ecocert en GOTS gecertificeerd.

Engel

De wol die Engel gebruikt is scheerwol van merinoschapen. De schapen worden humaan gehouden, zodat de dieren gezond en stressvrij kunnen leven. Er wordt geen mulesing toegepast.
KbT, IVN en GOTS gecertificeerd.

Disana

Disana heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Zij gebruiken uitsluitend merino scheerwol uit Patagonië. De dieren hebben uitgestrekte vlakten om te grazen. Alleen voor het scheren worden ze bij elkaar gedreven waar ze zonder haast, stress en harde geluiden geschoren worden. Na het scheren worden de schapen weer bij elkaar gezet om elkaar te verwarmen en hen zo rustig aan het temperatuurverschil te laten wennen.
KbT, IVN-Best en GOTS gecertificeerd.

Christ

De lamsvachten van Christ zijn een ‘bijproduct’ van de slacht. Dit klinkt erg oneerbiedig en is ook niet helemaal waar. De essentie is dat juist alles gebruikt wordt om zo eerbiedig mogelijk om te gaan met het dier.  Christ koopt het ruwe bont altijd ter plaatse in verschillende landen in Zuid-Amerika. Sinds 1954 hebben zij hier ervaring mee en zij kiezen uiterst zorgvuldig en gaan nooit voor speciale aanbiedingen. De kwaliteit staat bij Christ voorop. Onze ervaring is dat dit echt te zien is!
De kwaliteit van het bont als ‘grondstof’ is volgens Christ het beste criterium om te beoordelen hoe de dieren gehouden worden. Het slecht houden of behandelen van dieren resulteert in inferieure kwaliteit van de lamsvachten. Daarom onderhoudt Christ nauw en van dichtbij contact met de (familie)bedrijven waar zij inkopen. Maar Christ geeft tevens te kennen dat een concrete opsporing of herleiding van de vacht tot de geboorte van het dier vrijwel onmogelijk is. Niet elk dier kan dus gecontroleerd worden. Mulesing wordt echter niet toegepast in Zuid-Amerika waardoor de kans zeer klein is dat dit gebeurd bij de schapen van Christ.
Christ is niet gecertificeerd.

Popolini iobio

De wol die Popolini Iobio in haar kleding gebruikt is afkomstig uit Zuid-Amerika. Er wordt geen mulesing toegepast.
Oeko-Tex en GOTS gecertificeerd.

Bronnen

Bont voor Dieren. (z.d.). Australische merinowol op pijnlijke wijze verkregen. Geraadpleegd op 11 februari 2018, van https://www.bontvoordieren.nl/australische-merinowol-op-pijnlijke-wijze-verkregen/

Reacties

  1. Sayra Kobessen Sayra Kobessen

    Hi mevrouw Ilmer, bedankt voor je vraag! De producten van Unaduna zijn ten eerste allemaal mulesing free. Bovendien zijn de items van Unaduna GOTS, IVN Best en/of Oeko-tex standaard 100 en Wool rich blend gecertificeerd.

    Dit zijn certificaten die alleen gegeven worden bij een volledig duurzame productie, dus als de hele keten duurzaam is! Ik hoop hiermee antwoord te hebben gegeven op je vraag! Warme groet, Sayra

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »