Barnsteen ketting en de werking ervan

Barnsteen ketting en de werking ervan

Barnsteen kettingen worden steeds populairder. Met grote regelmaat zie je de mooiste foto’s voorbij komen van schattige kleintjes met een barnsteen ketting om. Barnsteen kettinkjes, armbanden en enkelbandjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, combinaties en lengtes. Van baby barnsteen kettinkjes tot extra lange dameskettingen, al dan niet gecombineerd met een- of meerdere edelstenen. Ze zijn erg leuk om te zien, maar wist je dat Baltisch barnsteen ook een pijnstillende werking heeft? En dat barnsteen zelf eigenlijk geen (edel)steen is? In dit blog lees je alles over barnsteen en de werking ervan!

Barnsteen kettingen worden steeds populairder. Met grote regelmaat zie je de mooiste foto’s voorbij komen van schattige kleintjes met een barnsteen ketting om. Barnsteen kettinkjes, armbanden en enkelbandjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, combinaties en lengtes. Van baby barnsteen kettinkjes tot extra lange dameskettingen, al dan niet gecombineerd met een- of meerdere edelstenen. Ze zijn erg leuk om te zien, maar wist je dat Baltisch barnsteen ook een pijnstillende werking heeft? En dat barnsteen zelf eigenlijk geen (edel)steen is? In dit blog lees je alles over barnsteen en de werking ervan!

Wat is een barnsteen ketting?

Een barnsteen kettinkje (of armbandje) is een sieraad gemaakt van barnsteen kralen. Als je er eenmaal een gezien hebt, herken je ze daarna direct. De kettinkjes hebben namelijk een opvallend uiterlijk: de barnsteen kraaltjes hebben een mooie, warme kleur. Bovendien heeft ieder kraaltje een eigen natuurlijke vorm, waardoor elk kettinkje uniek is! Maar wat is barnsteen nu eigenlijk? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is barnsteen een fossiele hars, en dus geen edelsteen. Barnsteen voelt dan ook niet koud aan waardoor het heel aangenaam op de huid draagt (zeker voor kleinere kinderen). Verder zijn barnsteen kralen hard en licht van gewicht. Je vindt ze bij Ziloen zowel in ruwe als in gepolijste vorm. 

barnsteen baby ketting

Barnsteen werkt pijnstillend bij doorkomende tanden

Barnsteen kettinkjes staan niet alleen heel lief maar hebben ook een belangrijke functie. Barnsteen staat namelijk bekend om zijn positieve werking bij het doorkomen van (de eerste) tandjes en kiezen. Dit komt door het barnsteen zuur dat vrijkomt wanneer de barnsteen in aanraking komt met de warme huid van je kleintje. Dit barsteen zuur zorgt voor een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. In Duitsland is deze remedie heel bekend en vind je de barnsteen kettingen gewoon bij de drogisterij. Gelukkig wordt de toepassing van barnsteen in Nederland ook steeds gebruikelijker! Naast dat barnsteen de pijn verzacht bij doorkomende tandjes, merken veel ouders ook op dat hun kleintje een stuk minder kwijlt wanneer het een barnsteen ketting draagt. Symbolisch gezien staat Baltische barnsteen voor zorgeloosheid en plezier. Er doen zelfs verhalen de ronde dat barnsteen kan helpen om te voelen wat goed is en wat niet. Mooi meegenomen, toch?

barnsteen kettinkjes

Welke maat heb ik nodig?

Voor kinderen tot 3 jaar kan je met gemak een baby kettinkje van 32 cm nemen. Is je kindje ouder? Kies dan voor een kinder ketting van 38 cm. Let wel: de lengte van een kettinkje is ook een kwestie van smaak. Twijfel je over wat je mooi vindt? Meet dan met een touwtje de verschillende lengtes op en kijk wat je voorkeur heeft. Om de juiste maat van een armband of enkelbandje te bepalen meet je de omvang van de pols of enkel op. Vervolgens tel je hier 1,5 tot 2 cm bij op en je hebt de juiste lengte!

barnsteen kinder ketting

Veiligheid

De barnsteen sieraden die je bij Ziloen vindt zijn handgemaakt door een familiebedrijf (est. 1991) in Litouwen. Hierbij is veel aandacht besteed aan veiligheid. Mocht er teveel spanning op het kettinkje komen te staan dan zal het breken. Doordat ieder kraaltje echter afzonderlijk geknoopt is, komen er niet ineens 30 kraaltjes los wanneer dit gebeurt, wel zo’n prettig idee!

Let op: barnsteen sieraden zijn geen speelgoed! Het algemene veiligheidsvoorschrift voor sieraden luidt; ”Kinderen onder twee jaar dienen sieraden niet zonder toezicht van volwassenen te dragen, omdat het kleine onderdelen bevat." Dit geldt dus ook voor het dragen van amber kettingen.

baby barnsteen ketting

Meer over het ontstaan van barnsteen

Barnsteen (voor de wetenschappers onder ons: C10H160) is een fossiele hars, afkomstig van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. De barnsteen die we bij Ziloen verkopen komt uit Scandinavisch gebied en is ongeveer 44 miljoen jaar oud. Barnsteen kent een tussenfase, dit wordt kopal genoemd. Kopal is herkenbaar doordat het nog deels vloeibaar is, en minder dan een miljoen jaar oud. Ook is kopal vaak nog plakkerig en lichtgeel van kleur. Barnsteen is àltijd ouder dan een miljoen jaar. Het woord barnsteen is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen, wat branden betekent. In het Engels wordt barnsteen amber genoemd.

Echtheid gegarandeerd 

Onze barnsteen sieraden zijn afkomstig van een gecertificeerde barnsteen leverancier. Dit wil zeggen dat ze gegarandeerd van 100% natuurlijk Baltisch barnsteen van de hoogste kwaliteit gemaakt zijn. Om de kwaliteit te garanderen worden regelmatig lab tests gedaan door het State Research Institute, Center for Physical Sciences and Technology, waarbij gebruik gemaakt wordt van FT-IR spectra tests. Wil je zelf testen of jouw barnsteen echt is? Er bestaan hiervoor verschillende manieren:

  • Barnsteen blijft drijven: voeg 7 eetlepels zout toe aan 300ml water, je zult zien dat een losse kraal blijft drijven. 
  • Barnsteen heeft een dennengeur wanneer het smelt: prik met een hete naald in een barnsteen kraaltje, ruik je een dennengeur en geen plastic? Dan zit je goed!
  • Barnsteen is licht van gewicht en voelt niet koud aan.

barnsteen kettinkjes

Ervaring met barnsteen?

We zijn natuurlijk heel benieuwd of jij ervaring hebt met barnsteen sieraden! Dragen jij en/of je kleintje(s) het al, en wat is jullie ervaring? Laat het hieronder weten!  

Bekijk onze barnsteen sieraden 

Baby's en peuters: armbandjes en kettingen.
Kinderen: armbandjes en kettingen.
Volwassenen: armbanden en kettingen. 

Note: de armbanden worden ook gedragen als enkelbandjes! 

Bronnen 

Rosenberger, U. (2016). Edelstenen voor kinderen. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij schors. 

Beeld

De foto's in dit blog zijn gemaakt door gastfotograaf Jamilla van @salted.photography 

Reacties

  1. Leathitia Zegwaard Leathitia Zegwaard

    Mijn oudste zoon kreeg net zijn tandjes en zat non stop te huilen/ sliep slecht. Mijn man en ik probeerde alles en waren echt radeloos toen niks werkte. Ik las over de barnesteen ketting online en kocht die voor mijn zoon. Heel snel na het dragen ervan kalmeerde hij en stopte hij met kwijlen. Hij sliep ineens weer rustig en leek nergens last van te hebben. Af en toe kauwde hij nog eens op iets, maar niet meer zo paniekerig als eerst. Sinds dien heeft hij altijd een barnesteen ketting gedragen (hij is nu 3) onze tweede zoon stopte ook onmiddelijk met kwijlen (door doorkomende tandjes) na het dragen van de ketting.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »