Strikmutsje: hoe krijg ik mijn baby goedgemutst?

  • Geplaatst op
  • Door Ziloen
  • 1
Strikmutsje: hoe krijg ik mijn baby goedgemutst?

Bij een pasgeborene functioneert de warmteregulatie niet goed. Baby’s hebben bijvoorbeeld moeite om hun warmte vast te houden. Dat leren ze geleidelijk aan in de eerste drie levensjaren. Als ouders zullen we daarom in het begin ervoor moeten zorgen dat de temperatuur van onze kinderen constant blijft. Een strikmutsje van wol en zijde kan hier bij helpen.

We krijgen vaak vragen als: “Wat is een strikmutsje? Hoe strik je nou eigenlijk zo’n mutsje? Is het niet te warm? Zou je dat nou wel doen, ’s nachts een mutsje op? Is dat niet gevaarlijk?” Daarom een blog over strikmutsjes.

Warmte

Bij een pasgeborene functioneert de warmteregulatie niet goed. Baby’s hebben bijvoorbeeld moeite om hun warmte vast te houden. Dat leren ze geleidelijk aan in de eerste drie levensjaren. Als ouders zullen we daarom in het begin ervoor moeten zorgen dat de temperatuur van onze kinderen constant blijft. Een wol en zijden mutsje helpt daarbij, net als een wol en zijden rompertje en andere wollen kleertjes.

Waarom een mutsje?

Baby’s hebben in verhouding tot hun lichaam een vrij groot hoofd. Ze hebben bovendien een open fontanel. De meeste warmte (= energie!) verliezen ze dan ook via het hoofd. Een wol/zijden mutsje zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat de baby zijn energie kan gebruiken om zich te ontwikkelen en te groeien. Ook helpt het mutsje tegen een overmaat aan prikkels van buitenaf zoals geluiden en beelden. Alles wat rondom baby’s gebeurt komt bij hen binnen. Een strikmutsje beschermt de baby en houdt hem aangenaam warm zonder dat hij oververhit raakt.

Strikmutsjes (helm model) zijn mutsjes met lange koorden die je op een bepaalde manier strikt (zie laatste alinea). Een strikmutsje wordt ook binnenshuis gedragen, zowel ‘s nachts als overdag. In de zomer reduceert het mutsje UV-straling. In de winter kan er een andere muts overheen voor de kou.

Waar let je op?

Een baby met een flinke bos haar heeft van nature al een muts. Is de baby nog helemaal kaal, dan kan hij dag en nacht een mutsje dragen. Tussen deze twee uitersten zijn er verschillende gradaties. Wat niet wegneemt dat een strikmuts ook fijn is voor een baby met veel haar. Zorg er wel voor dat het voorhoofd vrij blijft.

Vraag je je af of je baby het te warm heeft? Voel dan even in het nekje tussen de schouderbladen. Voelt het klam aan, dan heeft je baby het mogelijk te warm. Denk je dat je baby het te koud heeft? Voel dan aan de onderzijde van de voetjes. Voetjes en beentjes horen warm te zijn. Het neusje en de handjes mogen koel zijn, als de omgeving zelf koud is. Let verder ook op transpiratie en huidskleur.

Baby strikmutsje van wol en zijde webshop Ziloen

Wat maakt een mutsje van wol en/of zijde bijzonder?

Een zijden mutsje zorgt voor omhulling zonder te warm te zijn. Het geeft bescherming tegen prikkels van buitenaf. Het kan transpiratievocht opnemen zonder nat te worden.

Een wollen muts is comfortabel bij zowel warmte als kou. Wol is een goede isolator, waterafstotend en kan veel vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Dat is fijn als een baby transpireert van de inspanning, bijvoorbeeld bij het drinken aan de borst.

Het strikmutsje van 70% wol en 30% zijde is de meest gebruikelijke. Deze combinatie brengt alle voordelen van wol en zijde in één mutsje samen.

Katoen en synthetische materialen missen bovenstaande eigenschappen. Zo neemt de katoenvezel minder goed vocht op, waardoor de baby kan afkoelen. Synthetische stoffen zijn minder geschikt omdat ze geen vocht binden en de warmte stuwen. Het materiaal van het mutsje is daarom erg belangrijk.

Hoe strik je een strikmutsje?

Je hebt langere koordjes nodig om veilig te kunnen strikken, zonder dat de koorden de baby in de weg zitten. Je kruist de koorden op de borst of direct naar beneden recht onder de armen door en strikt op de rug of aan de zijkant (zie foto). Zo kan de baby veilig bewegen en slapen zonder dat de koordjes in de weg zitten of dat het mutsje voor het gezicht glijdt.

Stap voor stap strikken

  • Zet het mutsje op
  • Kruis de koortjes op de borstkas
  • Breng de koorden onder de armen door naar de rug
  • Strik (afhankelijke van de lengte en je voorkeur) de koortjes op de rug, onder de oksel of verder naar voren op de buik.

Op zoek naar een strikmutsje?

Bij Ziloen vind je een uitgebreide collectie strikmutsjes van onder anderen Cosilana en Engel: Bekijk alle strikmutsjes

Bronnen

Bom, P., & Huber, M. (2008). Groeiwijzer van nul tot één jaar (7e druk). Zeist: Uitgeverij Christofoor

Goebel, W., & Glöckler, M. (2011). Kinderspreekuur(5e druk). Zeist: Uitgeverij Christofoor

Schoorel, E. (2015). Warmte (2e druk). Zeist: Uitgeverij Christofoor

Reacties

  1. Judith Judith

    Beste Ziloen,

    Fijn artikel over strikmutsjes!
    Ik vind de strikmutsjes van wol (zoals die van hvid) het leukst, maar twijfel of deze wel geschikt zijn voor binnen. Of kan ik dan beter een mutsje van zijde nemen? Ik beval eind januari.
    Daarnaast ben ik benieuwd naar de beste maat voor een pasgeborene.

    Bedankt!

    Groet,
    Judith

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »